'Richt het schoolplein nu in als buitenlokaal'

Normal pexels photo 256468
Afbeelding: Pixabay

Dit is een expertquote van Vincent van der Veen van IVN:

De basisscholen blijven dicht tot in ieder geval 8 februari. Voor veel kinderen en ouders is dat een flinke tegenvaller en veel mensen maken zich zorgen over de gevolgen die de schoolsluiting heeft. Bij IVN Natuureducatie delen we die zorg. Om dit soort situaties in de toekomst het hoofd te bieden roepen we op om nu actie te ondernemen om het schoolplein in te richten als buitenlokaal.

Er zijn al voorbeelden van scholen die leerlingen naar school laten komen om op het schoolplein even samen te sporten. Dat is voor deze kinderen heel fijn. Ze hebben dan sociaal contact en zijn in beweging. Maar er is veel meer mogelijk dan dat. Samen met Jantje Beton organiseert IVN al jaren de Nationale Buitenlesdag en daarvoor hebben we al een hele database aan buitenlessen ontwikkeld. Er is buiten veel meer mogelijk dan alleen maar gym of een biologieles. Het vergt alleen wat creativiteit en het is belangrijk dat die wordt aangesproken.

In de situatie waarin we nu zijn beland, is het geven van lessen in de frisse buitenlucht dé oplossing. Bovendien zorgt het buiten zijn sowieso al voor meer enthousiasme onder kinderen. Ze zijn volop in beweging en de buitenlucht is goed voor de concentratie. Al laat je alle klassen twee keer per week twee uurtjes naar school komen, dan is er voor de kinderen al flink wat winst. Natuurlijk vergt dat extra inspanning, maar laten we deze generatie niet het kind van de rekening worden.

Hopelijk brengt dit alles uiteindelijk voor het onderwijs nog wat goeds met zich mee. Dan doel ik op meer aandacht voor de slechte ventilatie in scholen, maar vooral op meer aandacht voor het best geventileerde klaslokaal: het schoolplein. Heel veel schoolpleinen in Nederland zijn nu stenen woestijnen. Met een stevig nationaal actieplan kunnen we deze crisis gebruiken om die plekken nu om te vormen tot een natuurlijke, gezonde speel- en leeromgeving, waar we ook na de crisis nog veel plezier van hebben.

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief