Werkgevers luiden noodklok over tekorten in het onderwijs

Normal pexels photo 289740
Afbeelding: Pixabay

Het kabinet moet meer geld uittrekken voor het (basis)onderwijs. Dat schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan premier Mark Rutte. Ze luiden de noodklok omdat vooral in de grote steden het lerarentekort alsmaar groter wordt, met als gevolg dat steeds meer scholen de vijfdaagse schoolweek niet meer rond krijgen.

Extra geld

Samen met ORAM, VNO-NCW Amsterdam, MKB-Amsterdam en Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman van Onderwijs pleiten ze voor maatregelen. Te denken valt aan betere salarissen in het basisonderwijs en extra geld voor die plekken waar de tekorten het grootst zijn. En aan een toeslag voor leraren in het basisonderwijs in de grote steden. Dat gebeurt al in Parijs en Londen.

Ongelijkheid

De kwaliteit van het onderwijs gaat alleen maar achteruit, schrijven ondernemingsorganisaties in de brief. `Internationale onderzoekers signaleren ook groeiende ongelijkheid, waardoor kinderen in achterstandswijken steeds minder kans hebben op een succesvolle schoolcarrière.` Hierdoor gaat veel talent verloren voor de arbeidsmarkt.

Zorg

Voor werknemers en werkgevers is de crisis in het onderwijs een groeiende zorg, doordat kinderen vaker thuiszitten en werkgevers personeelstekorten op de lange termijn zien toenemen. Kennis is noodzakelijk om de technologische ontwikkelingen bij te houden en de internationale uitdagingen het hoofd te bieden, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

 

Dit artikel verscheen eerst op Nederland Actueel
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief